Як перемогти страх

6 июня 2024

Fear not

Люди, знайомі зі страхом, можуть добре його описати. Страх - липке, паралізуюче почуття, яке викликає жах та ненависть. Страх - компаньйон, який слідує за вами навіть у ліжко. Страх – це інфекція, якою можна заразити оточуючих. Страх викликає хвороби, пригнічує творчість, вбиває кохання.

Разом з Керол Кент та її книгою "Стримай свої страхи" (рус.) поговоримо про те, що таке страх, звідки він береться і як з ним справлятися.

Види страху

Існує кілька видів страху: страх самозбереження, святий страх та рабський страх.

Страх самозбереження Бог дав нам для виживання. Завдяки ньому ми не кидаємось на дорогу на червоне світло і не купаємось в океані поряд з акулами. Святий страх дозволяє нам схилити голову перед Богом. Але мудрий страх самозбереження стає шкідливим рабським страхом, коли стає надмірним і всепоглинаючим. У цій статті ми глибше поговоримо про рабський страх, який заглушує любов, перериває дружні зв'язки, заганяє жертв насильства в кут, мучить за допомогою фобій, заважає йти вперед, не дає рости, знищує почуття безпеки.

 Рабський страх можна розбити на категорії: 

  • фобії, до яких можна віднести буквально все, чого люди панічно бояться - тварин, рослин, висоти, темряви, опуклих предметів - яких тільки фобій немає;
  • нещасні випадки, тобто страх перед неприємностями, які можуть статися;
  • втрата контролю або страх уразливості, коли людина боїться ситуацій або людей, які виходять з-під його влади і якими вона не може керувати;
  • сором за себе, що виражається в страху розкритися, проявлятися природним для себе чином, бути собою;
  • страх розчарувати людей, який найчастіше знаходить свою реалізацію в страху бути покинутим і відкинутим;
  • страх визнати минуле, коли страшні події, забуті нами, продовжують зберігатися під товщею почуттів та впливати на наше життя.

У цій статті ми не можемо детально розглянути кожен вид страху та спосіб перемоги над ним, як це зробила авторка книги, але можемо дати загальні рекомендації. І найзагальніша порада дана нам, як християнам, звучить так:

Порятунок від страху полягає в повній смиренності перед всемогутнім, дбайливим і люблячим Богом і довірі до Нього.

Стадії страху і як ним керувати

Ця проста ідея не така проста в реалізації, як може здатися. Давайте спробуємо розглянути процес перемоги над страхом на прикладі біблійної історії про Ісуса та учнів посеред Галілейського моря. Ви пам'ятаєте ці події - учні перебувають у човні, який потрапив у бурю. Вони перелякані страхом смерті, і тоді Ісус іде до них по воді, щоб заспокоїти їх. Переляканий, але при цьому натхненний прикладом свого Вчителя Петро вискакує з човна і йде водою назустріч Ісусу. Спершу все добре, але потім фокус його уваги зміщується з Ісуса на бурю. У страху він кричить: “Господи, спаси мене” після чого Ісус миттєво приходить на допомогу, дорікнувши Петра за маловірність.

У цій ситуації ми бачимо дві проблеми Петра: неправильний фокус уваги та самовпевненість. Те, що сталося з Петром, відбувається з нами щоразу, коли ми боїмося. Шлях більшості людей, які проходять через страх, мають спільні риси.

Початкова подія. Страх приходить у незвичних обставинах, якими людина не може керувати.

Невірні висновки. Петро бачить перед собою всемогутнього Бога, який керує світом, але боїться бурі, бо чомусь починає покладатися тільки на себе.

Імпульсивні дії. Піддавшись паніці, ми можемо почати робити необдумані речі, наприклад вийти з човна під час шторму.

Розпач і почуття безпорадності. І коли нас накриває жах від того, що Бог залишив нас, найкраще, що ми можемо зробити – згадати про головне і покликати Господа.

Прийняття рішення. У паніці Петро звертається до Ісуса, якого бачить перед собою, до того, хто справді може допомогти йому.

Заспокоєння. Ісус простягає до нього руки: "Маловірний, навіщо ти засумнівався?"

Кожен страх і кожна ситуація вимагають конкретного рішення і звернення до Бога далеко не єдине, що ми можемо зробити. Але це – головна та базова річ. Про кроки, які повинні йти далі читайте в книзі Керол Кент "Стримай свої страхи" (рус.). Цю та інші християнські книги ви знайдете в електронній онлайн-бібліотеці Еквалібра.

Читайте у додатку Читайте у додатку Читайте у додатку Читайте у додатку